Mleczko pszczele – eliksir młodości i witalności. Właściwości skład i działanie.

Pszczoły od wieków cenione są za swoją pracowitość i dary, jakimi obdarzają drzewa i rośliny, a także nas, ludzi. Cenne właściwości, jakie wykazują miód i produkty pszczele, wykorzystywano już w starożytnych praktykach medycznych. Walory mleczka pszczelego znane były w starożytnym Egipcie i Grecji. To tam wierzono, że mleczko pszczele zwiększa siłę fizyczną, wspomaga witalność i życie seksualne, a także wpływa pozytywnie na intelekt. Nie inaczej jest dzisiaj. Współcześnie prozdrowotne, biostymulacyjne i przeciwzapalne właściwości mleczka pszczelego potwierdzają liczne badania naukowe [1, 2, 3]. Jest ono wykorzystywane w medycynie naturalnej, dietetyce i kosmetologii.

Mleczko pszczele (Royal Jelly) – jakie ma właściwości i korzyści zdrowotne

Miód jest znany i doceniany. A czy mleczko pszczele jest zdrowe? Owszem. O tym, że mleczko pszczele jest zdrowe, świadczy nie tylko długa tradycja, ale również piśmiennictwo naukowe. Profesor nauk rolniczych i największy polski autorytet w dziedzinie pszczelarstwa, Jerzy Wilde i dr Beata Bąk (2002: 214) zwracają uwagę, że:

„Mleczko pszczele jest produktem niezwykle bogatym w substancje aktywne biologicznie, a także w białko. Pozwala to na szerokie zastosowanie go w lecznictwie, profilaktyce i dietetyce. Produkt ten powinien gościć w diecie każdego współczesnego człowieka. Mleczko pszczele pozwala na uzupełnienie wszelkich niedoborów żywieniowych, podwyższa odporność organizmu, zmniejsza podatność na stres. Wpływa również korzystnie na przemianę materii i normuje funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych. Efektem jego działania jest poczucie równowagi fizycznej i psychicznej”.

Zespół prof. M. Borawskiej, prof. K. Sochy i dr E. Laskowskiej (2021: 208) z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku opublikował najnowsze wyniki badań, z których wynika, że mleczko pszczele „znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu schorzeń [oraz] wykazuje działanie antyoksydacyjne, regeneracyjne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy, immunologiczny i kostno-szkieletowy”.

Skład i właściwości produktu

Mleczko pszczele ma skład zdecydowanie bogatszy niż popularny w każdym domu miód. W skład mleczka wchodzą ważne składniki wykazujące aktywność biologiczną: aminokwasy, białka, cukry, kwasy tłuszczowe, liczne składniki mineralne i witaminy [1, 5], w tym m.in.:

  • witaminy z grupy B, tym m.in. ryboflawina, biotyna, niacyna, kwas foliowy
  • kwas pantotenowy
  • biotyna i acetylocholina
  • białko bogate w 18 do 25 aminokwasów (przewyższa wartość białka mięsa wołowego)
  • fosfolipidy, glicerydy, kwasy tłuszczowe i sterole [5]
  • 185 substancji organicznych [6]
  • minerały (potas, magnez, wapń, żelazo, siarka, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan, krzem i inne)

Działanie mleczka pszczelego

Pszczoły to wielkie dobrodziejki człowieka. Działanie mleczka pszczelego przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy dążą do równowagi swojego organizmu, chcą zwiększać efektywność swojej pracy, poprawić samopoczucie psychiczne, pamięć czy jakość snu. Mleczko pszczele wykazuje działanie [1]:

  • antyoksydacyjne: chroni nerki i wątrobę [7]
  • przeciwzapalne: wspomaga gojenie ran i łagodzi stany zapalne, w tym problemy skórne
  • antybakteryjne i przeciwgrzybicze
  • regeneracyjne: pomaga w leczeniu atopowego zapalenia skóry, ran i wrzodów, w tym stopy cukrzycowej [8]

Mleczko pszczele wspomaga prawidłowe funkcjonowanie:

  • układu krążenia
  • układu nerwowego (wspomaga wytwarzanie neuronów, pamięć i uczenie się)
  • układu odporno­ściowego
  • układu kostnego i skóry (zwiększa produkcję kolagenu)

Mleczko pszczele:

  • wpływa na proces nowotworowy – ma działanie profilaktyczne i terapeutyczne [9,10]
  • niweluje objawy menopauzy

Mleczko pszczele Albeena właściwości i działanie 03

Pszczoły na ratunek skórze

Mleczko pszczele zostało docenione w kosmetyce i kosmetologii. Opatrunek z mleczkiem pszczelim działa zbawiennie w pielęgnacji skóry problematycznej. Jest również składnikiem preparatów normalizujących wydzielanie sebum, dla skóry łojotokowej, trądzikowej [1]. Co więcej, stanowi remedium na dolegliwości kobiece po menopauzie — stosowane dopochwowo poprawia jakość życia, funkcji seksualnych i moczowych u kobiet po menopauzie [11].

Mleczko pszczele w kosmetyce:

  • regeneruje zmęczoną skórę i zmniejsza dolegliwości związane z zaskórnikami, rozszerzonymi porami i pryszczami
  • spowalnia objawy się starzenia skóry
  • poprawia kondycję włosów (jako dodatek do kosmetyków)

Co to jest mleczko pszczele i jak powstaje?

Pracowite, młode pszczoły wytwarzają mleczko w swoich gruczołach, w okresie od 7 do 14 dnia ich życia. Wydzielina ta służy w rodzinie pszczelej jako pokarm do żywienia zarówno larw, jak i dorosłych matek, odgrywając fundamentalną rolę w różnicowaniu kastowym pszczół [1, 4]. To właśnie cennym substancjom odżywczym mleczka królowa matka zawdzięcza swoje potężne rozmiary i w peł­ni rozwinięte narządy rozrodcze [1, 3]. Jedna rodzina pszczela jest w stanie wyprodukować średnio jedynie 230 g mleczka [4], stąd stosunkowo wysoka cena — produkt ten jest trudno dostępny i drogocenny.

Jak smakuje mleczko pszczele? Nie jak miód!

Co ciekawe, mleczko pszczele smakuje zupełnie inaczej, niż miód. Jego smak jest kwaskowy i lekko cierpki. Ma ono kremowe zabarwienie i przybiera konsystencję półpłynnej, gęstej substancji wy­glądem przypominającej skondensowane mleko lub śmietankę [1]. Preparat podaje się doustnie, w niewielkich ilościach.

Jak stosować mleczko pszczele? Dawkowanie

Najlepszym sposobem przyjmowania mleczka pszczelego jest umieszczenie go pod językiem do całkowitego rozpuszczenia i wchłonięcia. Ten sposób podania gwarantuje, że wyjątkowe właściwości terapeutyczne mleczka szybko przedostaną się do krwiobiegu.

Dorośli
2 płaskie łyżeczki 1 g dziennie (mleczko pszczele Albeena zawiera łyżeczkę 1 g załączoną do zestawu).

Mleczko pszczele — jak podawać dziecku:

Dzieci
1 płaska łyżeczka 0,5 g dziennie (mleczko pszczele Albeena zawiera łyżeczkę 1 g załączoną do zestawu).

Jak długo stosować mleczko pszczele? W celu uzyskania widocznych efektów zaleca się przyjmowanie go nie krócej niż przez miesiąc, ale nie dłużej niż przez 3 miesiące w jednym cyklu w danym roku. W przypadku fizycznego i intelektualnego wyczerpania organizmu dawkę dla dorosłych można zwiększyć do 2-3 g dziennie.

Warto włączyć mleczko do swojej diety i powtarzać kurację mleczkiem pszczelim minimum raz w roku. 

Pszczoły a uczulenie. Jeśli jeszcze nigdy nie stosowałeś mleczka pszczelego, zacznij dawkowanie od mniejszej ilości substancji, aby uniknąć poważnych reakcji alergicznych organizmu [2] (alergia na pszczoły i produkty pszczele).

Jak przechowywać mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to nie miód — należy przechowywać je w lodówce, inaczej w ciągu 3 dni utraci swoje cenne właściwości [1].

Mleczko pszczele – jakie wybrać, gdzie kupić

Pod artykułem znajdują się produkty Albeena zawierające 100% prawdziwe, czyste i świeże mleczko pszczele, pozyskiwane z dziewiczych terenów Rumunii. Można je kupić online w naszym sklepie. Oferujemy także miód wzbogacony o mleczko pszczele.

Na koniec pamiętajmy, chrońmy pszczoły — dają nam nie tylko miód, bez nich nie ma życia na Ziemi!



Bibliografia

[1] Laskowska E., K. Socha, M. Borawska 2021. Skład chemiczny mleczka pszczelego i korzyści zdrowotne. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 54(3): 196–209, DOI 10.32383/bct/157162.

[2] Bąk B., J. Wilde 2002. Mleczko pszczele jako produkt dietetyczny i leczniczy. Biuletyn Naukowy 18: 201–214.

[3] Collazo N, Carpena M, Nuñez-Estevez B, et al. 2021. Health promoting properties of bee royal jelly: food of the queens. Nutrients 13(2): 543.

[4] Bratkowski J., J. Wilde 2002. Możliwość produkcji mleczka pszczelego w warunkach okolic Olsztyna. Biuletyn Naukowy 18: 195–200.

[5] Prabucki J. (red.) 1998. Pszczelnictwo. Promocyjne „Albatros”, Szczecin, 576–577.

[6] Isidorov VA, Bakier S, Grzech IJ. 2012. Gas chromatographic-mass spectrometric investigation of volatile and extractable compounds of crude royal jelly. Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci., 885-886: 109–116.

[7] Karadeniz A, Simsek N, Karakus E, et al. 2011. Royal jelly modulates oxidative stress and apoptosis in liver and kidneys of rats treated with cisplatin. Oxid Med Cell Longev: 981793.

[8] Siavash M, Shokri S, Haghighi S, et al. 2011. The efficacy of topical Royal Jelly on diabetic foot ulcers healing: A case series. J Res Med Sci., 16(7): 904–909.

[9] Nakaya M, Onda H, Sasaki K, et al. 2007. Effect of royal jelly on bisphenol A-induced proliferation of human breast cancer cells. Biosci Biotechnol Biochem. 71(1): 253–255.

[10] Tamura T, Fujii A, Kuboyama N. 1987. Antitumor effects of royal jelly (RJ). Nihon Yakurigaku Zasshi. 89(2): 73–80.

[11] Seyyedi F, Rafieian-Kopaei M, Miraj S. 2016. Comparison of the effects of vaginal royal jelly and vaginal estrogen on quality of life, sexual and urinary function in postmenopausal women. J Clin Diagn Res. 10(5): QC01–5.

Produkt dodany do Ulubionych

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.